Fyzioterapeutka s kuchařskou zástěrouBěhem několika dnů jsme si padly do oka a já se začala pomalu, ale jistě učit kouzlu italské kuchyně a tradičním receptům slunné Itálie. Přestože jsem vyučená fyzioterapeutka a v Bologni jsem dlouho působila v jednom vyhlášeném rehabilitačním centru, stále více mě přitahovala italská kuchyně, které jsem následně chtěla zasvětit svůj život.
Italské manželství se nevyvedloVztah s mým tehdejším manželem bohužel nedopadl podle našich představ a očekávání a já se proto po několika letech vrátila do rodné země plná dojmů. Nabyté zkušenosti jsem samozřejmě nechtěla zahodit a z italského manželství jsem chtěla alespoň něco pozitivního vytěžit. Proto jsem připravila knihu receptů, jíž měl podpořit jeden známý výrobce italských těstovin, který si to ovšem na poslední chvíli rozmyslel. Dlouho jsem váhala, co dál, a po necelých 20 letech od návratu jsem se pustila do psaní blogu, kde naleznete recepty na tradiční italské speciality, kterým jsem se za ta dlouhá léta v Itálii naučila.
Lehká a chuťově vyvážená ItálieItalská kuchyně je velmi lehká, spojuje pouze několik základních surovin, které se perfektně doplňují. Základem je nepochybně kvalitní pasta a čerstvé suroviny. Pokud tedy přemýšlíte, co dobrého a zároveň lehkého připravit na oběd či vydatnou večeři, mám pro vás tip na luxusní italské penne se šunkou a ořechy!
Co budeme na italské penne potřebovat?- 400 g kvalitních penne těstovin
- 40 g sýru Gorgonzola
- 40 g másla
- 8 ořechů (nejlepší jsou tzv. „papíráky“)
- 1 tlustší, zhruba centimetrový, plátek šunky s vysokým podílem masa
- Sůl
- Bílý pepř
Postup přípravy1. Pokud nahlédnete do kuchyně jakéhokoli italského kuchaře, s největší pravděpodobností bude někde v jeho těsné blízkosti stát sklenička kvalitního vína. Ještě než s přípravou těstovin začnete, nechte se inspirovat!
2. Nyní si připravte větší hrnec s dostatečně osolenou vroucí vodou, vysypejte do něj penne a vařte dle návodu na obalu.
3. V
kuchyňském robotu či mixéru nasekejte oříšky. Přidat můžete i šunku a sýr, které taktéž na hrubší kousky posekejte. Suroviny pochopitelně můžete nakrájet i ručně, proč si ale neulehčit práci s praktickými kuchyňskými pomocníky?
4. Do dalšího hrnce jsem si na
kuchyňské váze Salter s precizní přesností odvážila 40 gramů másla, do kterého jsem po roztopení přidala na menší kousky rozkrájenou gorgonzolu. Nezapomínejte pořádně míchat, ať se vám sýr společně s máslem nepřipálí.
5. Dle chuti přisypejte šunku a bílý pepř a opět míchejte, až do zhoustnutí.
6. Jakmile se těstoviny dovaří, přeceďte je (neproplachujte), přesuňte na talíř, přelijte směsí a posypte oříšky.
7. Po celou dobu samozřejmě nezapomínejte upíjet ze skleničky, která by měla být v tuto chvíli prázdná. :)
Můj tip:Pokud si chcete vyrobit domácí těstoviny, pokrm bude o to chutnější. S jejich výrobou vám pomůže praktický
přístroj Pastamatic, který je neodmyslitelnou součástí většiny italských domácností.
Nyní mi už nezbývá nic, než vám popřát dobrou chuť a spoustu gurmánských zážitků!