Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Luxusní italské penne se šunkou a ořechy z kuchyně food blogerky

Silvia Auxtova

26.05.2016

Do Itálie jsem se vdala ve 24 letech, ještě za starého režimu. Rodina mého italského manžela byla úžasná a velmi vstřícná. Společnost mi v domácnosti dělala 74 letá rodinná příbuzná, která svůj život zasvětila kuchařskému řemeslu. Na farmě, kde dlouhou dobu žila, vařila pro 12 hladových krků. Její den začínal ve čtyři hodiny ráno a všechno, z čeho v kuchyni kouzlila, čerpala z místních zdrojů.
Fyzioterapeutka s kuchařskou zástěrou
Během několika dnů jsme si padly do oka a já se začala pomalu, ale jistě učit kouzlu italské kuchyně a tradičním receptům slunné Itálie. Přestože jsem vyučená fyzioterapeutka a v Bologni jsem dlouho působila v jednom vyhlášeném rehabilitačním centru, stále více mě přitahovala italská kuchyně, které jsem následně chtěla zasvětit svůj život.

Italské manželství se nevyvedlo
Vztah s mým tehdejším manželem bohužel nedopadl podle našich představ a očekávání a já se proto po několika letech vrátila do rodné země plná dojmů. Nabyté zkušenosti jsem samozřejmě nechtěla zahodit a z italského manželství jsem chtěla alespoň něco pozitivního vytěžit. Proto jsem připravila knihu receptů, jíž měl podpořit jeden známý výrobce italských těstovin, který si to ovšem na poslední chvíli rozmyslel. Dlouho jsem váhala, co dál, a po necelých 20 letech od návratu jsem se pustila do psaní blogu, kde naleznete recepty na tradiční italské speciality, kterým jsem se za ta dlouhá léta v Itálii naučila.

Ariete Penne

Lehká a chuťově vyvážená Itálie

Italská kuchyně je velmi lehká, spojuje pouze několik základních surovin, které se perfektně doplňují. Základem je nepochybně kvalitní pasta a čerstvé suroviny. Pokud tedy přemýšlíte, co dobrého a zároveň lehkého připravit na oběd či vydatnou večeři, mám pro vás tip na luxusní italské penne se šunkou a ořechy!

Co budeme na italské penne potřebovat?
- 400 g kvalitních penne těstovin
- 40 g sýru Gorgonzola
- 40 g másla
- 8 ořechů (nejlepší jsou tzv. „papíráky“)
- 1 tlustší, zhruba centimetrový, plátek šunky s vysokým podílem masa
- Sůl
- Bílý pepř

Ariete Penne

Postup přípravy
1. Pokud nahlédnete do kuchyně jakéhokoli italského kuchaře, s největší pravděpodobností bude někde v jeho těsné blízkosti stát sklenička kvalitního vína. Ještě než s přípravou těstovin začnete, nechte se inspirovat!
2. Nyní si připravte větší hrnec s dostatečně osolenou vroucí vodou, vysypejte do něj penne a vařte dle návodu na obalu.
3. V kuchyňském robotu či mixéru nasekejte oříšky. Přidat můžete i šunku a sýr, které taktéž na hrubší kousky posekejte. Suroviny pochopitelně můžete nakrájet i ručně, proč si ale neulehčit práci s praktickými kuchyňskými pomocníky?
4. Do dalšího hrnce jsem si na kuchyňské váze Salter s precizní přesností odvážila 40 gramů másla, do kterého jsem po roztopení přidala na menší kousky rozkrájenou gorgonzolu. Nezapomínejte pořádně míchat, ať se vám sýr společně s máslem nepřipálí.
5. Dle chuti přisypejte šunku a bílý pepř a opět míchejte, až do zhoustnutí.
6. Jakmile se těstoviny dovaří, přeceďte je (neproplachujte), přesuňte na talíř, přelijte směsí a posypte oříšky.
7. Po celou dobu samozřejmě nezapomínejte upíjet ze skleničky, která by měla být v tuto chvíli prázdná. :)

Ariete Penne

Můj tip:
Pokud si chcete vyrobit domácí těstoviny, pokrm bude o to chutnější. S jejich výrobou vám pomůže praktický přístroj Pastamatic, který je neodmyslitelnou součástí většiny italských domácností.

Nyní mi už nezbývá nic, než vám popřát dobrou chuť a spoustu gurmánských zážitků!

Pošlete článek známému