Vanilkové cupcakes s kaštanovým krémemna 15ks velkých cupcakes s průměrem 7- 8 cm potřebujeme: 200g špaldové hladké mouky
100g práškového cukru
3 vejce
100ml mléka (můžete nahradit mandlovým, nebo rýžovým)
1 prášek do pečiva
špetka soli
80g másla
na ganache z bílé čokolády potřebujeme: 100g bílé čokolády
75ml smetany na šlehání
na kaštanový krém potřebujeme: 250g mascarpone
100g smetanového sýra
100g jemného tvarohu
100g kaštanového pyré (aspoň 70%)
70g práškového cukru
Na těsto si v kuchyńském robotu vymixujeme máslo s práškovým cukrem do bílé nadýchané pěny. Tento proces trvá asi 3 minuty a máslo by při něm mělo být pokojové teploty. Silnější
kuchyňské roboty vám pěnu vypracují i rychleji, já používám
Russell Hobbs a suroviny jsou vyšlehané jedna radost. K máslové pěně po jednom přidáváme vejce, které musí být též pokojové teploty, kdyby byla příliš studená, v máslové pěně by se nám srazila. Potom do vaječné směsi přidáme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Nakonec do tměř hotového těsta pomalu vléváme za stálého míchání mléko.
Hotovým těstem si naplníme cukrárenský, nebo obyčejný sáček a plníme s ním formy na cupcakes. Těstem formy stačí naplnit do cca 2/3, vtedy cupcakes krásně narostou a budou přesně takové, jaké mají být. Cupcakes pečeme při teplotě 150 stupňů cca 30 minut, aby bylyy na povrchu krásně zlaté a povrch zapíchnuté špejle zůstal čistý.
Upečené cupcakes necháme vychladnout na mřížce a mezitím si připravíme ganache z bílé čokolády, kterou budeme cupcakes plnit. Smetanu na šlehání přivedeme na mírném ohni k varu, odstavíme a přisypeme nalámanou bílou čokoládu. Čokoláda se po chvíli ve smetaně úplně rozpustí a vznikne nám tekutá jednolita hmota. Ganache si přelejeme do sáčku a odložíme. Vychladnuté cupcakes pomocí odstraňovače jadrníků jablek “vydlabeme”, aby nám vznikl prostor na ganache. Pripravené cupcakes potom plníme vychladnutou ganache a zpět přiklopíme kloboučkem z těsta, který nám zůstal.
Krém připravíme vyšleháním všech surovin naň potřebných. Hotový krém přeložíme do cukrářskeho sáčku a zdobíme s ním cupcakes. Navrch ještě ovocie přesně podle vaší chuti a je hotovo. Ja ke kaštanům vždy používám fíky, věděli jste, že tato kombinace je chuťově tak vyvážená, že je jednoduše dokonalá? Vyzkoušejte :) I u tohoto receptu mi k přesnosti dopomáhala
váha Salter a celé to bylo jednoduché a rychlé díky
kuchyňskému robotu Russell Hobbs.