Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Vakuování kávy: Jednoduchý způsob, jak udržet kávu déle čerstvou a voňavou

Pokud se řadíte mezi milovníky voňavé kávy, pravděpodobně si nedokážete představit nový den bez plného šálku téhle blahodárné tekutiny. Jak dostat z kávy to nejlepší a co dělat, pokud si koupíte větší zásobu oblíbeného kávového favorita? Poradíme vám se skladováním a přidáme i tipy, díky kterým si kávu opravdu vychutnáte.
Co sledovat při koupi?
Abyste z kávy dostali to nejlepší, snažte se kupovat vždy pouze celá (nemletá) zrna. Ty za vás potom doma pomele kávovar nebo mechanický či elektronický mlýnek na kávu. Další postup se pak odvíjí od toho, jaký druh kávového nápoje zvolíte. Pamatujte, že nic neurychlí rozpad chuti kávy tak, jako její namletí…

Pokud jste objevili svého kávového favorita, pak pamatujte, že jeho typickou chuť a další charakteristické znaky mu propůjčují aromatické oleje. Ty se uvolňují při jeho pražení. Během nákupu by vás proto měla zajímat další zásadní informace, a sice to, kdy byla káva upražená.

Šálek plný dokonalé chuti dostanete, pokud melete kávu upraženou maximálně před čtrnácti dny. Zrnková káva by se tedy u vás moc dlouho ohřát neměla. Kupujte jí proto pouze tolik, kolik jste schopni spotřebovat maximálně do týdne.

Vákuovanie

Co s nadbytkem kávy?
Koupili jste více kávy, než dokážete během následujících čtrnácti dnů spotřebovat? Udělejte maximum pro to, abyste k ní zamezili přístup vzduchu, světla a vlhkosti. K tomu vám dost dobře poslouží vakuovací boxy Status, díky kterým si káva uchová své aroma, jedinečnou chuť a další vlastnosti mnohem déle, než při běžném skladování

Vakuovací boxy totiž pracují na principu vakua, které v boxu vytvoříte za pomocí mechanické nebo elektrické vakuovací pumpy. Samotný vakuovací box se skládá z poloykarbonového víčka, silikonového těsnění a u vybraných modelů také z ABS roštu, který se umisťuje na dno dózy a do samotné nádoby.

Součástí víka je i časový indikátor a ventil, kterým se vysává vzduch za pomoci elektrické nebo mechanické vakuovací pumpy. Samotná pumpa se skládá z rukojeti, těla a pístu, který se přisaje k otvoru na víku vakuovacího boxu a následně vysaje všechen přebytečný vzduch v nádobě. Správnost vakuování si můžete ověřit zkontrolováním silikonového ventilu. Při správném zavakuovaní bude stlačený směrem dovnitř boxu.

Vákuovanie

Praktický tip závěrem
Životnost, jedinečná chuť a vůně kávy je díky vakuovacím boxům Status prodloužena až několikanásobně. Pokud ale plánujete kávu skladovat po delší dobu, využijte mrazničku.

Kávu nasypejte do vakuovací dózy nebo zavakuujte pomocí praktických vakuovacích systémů a uložte do některého z šuplíků. Naopak na rozšířený mýtus v podobě uložení kávy do chladničky raději zapomeňte. Vlhkost kávě totiž opravdu nesvědčí…

Související produkty

Pošlete článek známému