Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Tohle je 5 potravin, které se vám nejrychleji zkazí + tipy, jak tomu předcházet

Zhruba třetina veškerého nakoupeného jídla končí v odpadkových koších. Jen v Česku vyhodíme každý rok na 200 tun jídla. A lépe na tom nejsou ani naši slovenští sousedé. Ti podle statistik vyhodí 111 tun, což je méně než v Česku, ale i tak je tohle číslo posunulo na osmou příčku největších plýtvačů v EU. Jak tuhle neveselou statistiku změnit? Základem je zjistit, které potraviny se kazí nejrychleji a co udělat pro to, aby k tomu nedocházelo.
Status, Laica, vákuovanie

Chlazené maso
Taky čas od času podlehnete výrazné slevové akci a nakoupíte chlazené maso, ze kterého hodláte další den připravit oběd nebo večeři pro rodinu? Pak vás pravděpodobně nepříjemně překvapí změna barvy, struktury i pachu masa, ke které může dojít už během 24 hodin. Důvodem může být skutečnost, že maso v době akčního prodeje už nepatřilo mezi nejčerstvější, mnohem častější příčinou je ale špatný způsob skladování.

Pokud si z obchodu chlazené maso přinesete, nenechávejte ho v původním obalu, ale vyjměte ho, důkladně omyjte pod studenou tekoucí vodou, nechte okapat a osušte papírovými utěrkami. Takhle připravené maso následně můžete potřít olejem, případně prosolit nebo posypat bylinkami. Aby v lednici vydrželo čerstvé co nejdéle, je dobré maso zbavit přebytečného vzduchu – tzv. vakuovat. K tomu vám poslouží praktické vakuovací systémy Laica které prodlouží trvanlivost čerstvého masa 2x – 5x!

Status, Laica, vákuovanie

Ovoce, zelenina, saláty
Problematické mohou být také saláty, ovoce a zelenina, které vydrží v chladničce čerstvé jen několik málo dní. Pokud navíc kupujete chemicky neošetřené kousky ovoce a zeleniny, jejich trvanlivost je ještě kratší. Se zeleninovými nebo ovocnými saláty se ale nemusíte loučit. Stačí vědět, jak je správně do lednice uložit.

I tady vám pomohou praktiční vakuovací společníci značky Status. Protože vzduch způsobuje oxidaci potravin a usnadňuje v nich množení bakterií a plísní, opět bude potřeba se ho zbavit. Použít můžete opět výše zmíněný vakuovací systém nebo praktické vakuovací dózy, do kterých ovoce či zeleninu vložíte vcelku (nebo nakrájené), mechanickou, či automatickou pumpičkou odsajete vzduch a uložíte do spodní (nejchladnější) části ledničky. Takto upravené tady vydrží klidně i osm až deset dní.

Uzeniny a salámy
Například klobásy uzené teplým nebo studeným kouřem žádné zvláštní vakuování nepotřebují, protože vydrží poměrně dlouho. Velmi podobně jsou na tom i měkké salámy a výrobky vařené v obalech (např. tlačenky a prejty), které můžeme považovat za jakési polokonzervy, protože jsou uvnitř sterilní a obaleny nepropustnou folií.

Jestliže je ale rozkrájíme nebo si koupíme rovnou uzeniny krájené, jejich ochranná vrstva bude porušená a ke slovu by se proto mělo opět dostat vakuování. I tady vám pomohou vakuovací dózy a boxy nebo speciální vakuovací sáčky, dík kterým vydrží salámy a uzeniny v lednici až deset dní. Další výhodou je i to, že nenasají pachy z lednice a zároveň k ostatním potravinám nepustí svou typickou vůni.

Status, Laica, vákuovanie

Čerstvé sýry
Velmi obdobná je situace taky u čerstvých sýrů typu mozzarella, gorgonzola nebo feta, které po rozbalení často inklinují k tomu, že se na jejich povrchu vytvoří nežádoucí plíseň. I pro ně proto ve speciální Status vakuovací krabičce vytvořte odpovídající prostředí, které prodlouží jejich životnost.

Uvařené jídlo a nedojedené zbytky
Chcete si navařit jídlo na pár dní dopředu? Opět se vám budou hodit vakuovací dózy a boxy, které jeho čerstvost a trvanlivost prodlouží 3 až 5krát. Krabičky si navíc můžete vzít s sebou do práce nebo ven.

Uvařené jídlo si díky nim uchová veškeré chutě a vůně a zároveň se k němu nedostanou nezvaní návštěvníci, kteří by se za běžných okolností postarali o jeho rychlé zkažení.

Ve finále tak ušetříte nejen čas, ale především finanční prostředky. Když k tomu všemu připočtete ještě šetrnost vůči životnímu prostředí a přírodě, jen stěží budete hledat spolehlivějšího a ekonomičtějšího společníka.

Pošlete článek známému