Proč rýže? Chutná, zasytí a je dostupná Rýže je oblíbená a hojně konzumovaná hned z několika důvodů. V rozvojových či chudších zemích je potravinou dostupnou takřka pro všechny a navíc díky svým výživovým hodnotám každého perfektně zasytí. Spojení těchto dvou faktorů z ní dělá nedílnou součást, dalo by se říci základ stravy v některých zemích, jejichž obyvatelé nemají příliš na výběr.
Rýže tvoří základ jídelníčku asi pro 25 % obyvatel světa, je tedy nejdůležitější obilovinou vůbec. Největší množství rýže produkuje standardně Čína a Indie.
Ve vyspělých zemích má rýže také své nenahraditelné místo. Jednak proto, že je cenově dostupná, ale i pro zmíněné nutriční hodnoty. Neodmyslitelně patří do zdravého jídelníčku, ač bychom si měli dávat pozor na konzumované množství, zvláště v případě, že jsme podlehli modernímu životnímu stylu – práce u počítače, nedostatku času na pohyb a přemíře nezdravých potravin kolem. Ze 100 g rýže získáme energii asi 1500 kJ – tento údaj závisí na druhu rýže – z toho 80 % tvoří sacharidy, asi 7 % bílkoviny, necelé 1 % tuky.
Ve střední Evropě dlouho tvořily základ jídelníčku brambory, knedlíky a chléb a o rýži se našim předkům mohlo jen zdát. Dnes je však rýže běžnou součástí života každého Středoevropana.
Na rozdíl od obyvatel chudších zemí si můžeme vybírat a nebrat tu rýži, která nám přijde „pod ruku“ jako první. Existuje totiž velký počet druhů rýže, některé mají zcela výjimečnou a nezaměnitelnou chuť. Jeden druh se hodí k přípravě rizota, jiný na výrobu oleje či piva.
Rýže není jen jedna Základní dělení rýže je jednoduché – rýže je horská a setá. Setou rýži známe z obchodů, horská rýže nemá tolik kvalitní zrna, ale stále se pěstuje, protože není tolik náročná. Rýži můžeme také rozlišovat podle tvaru zrna na dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Míra omletí zase rýži rozděluje na loupanou (bílá rýže, vyznačuje se vyšším glykemickým indexem), pololoupanou (natural) a neloupanou. V obchodech obvykle vidíme rýži bílou, parboiled, natural, jasmínovou, patna, basmati nebo arborio a jiné. Obecně se doporučuje rýže natural, která má nižší glykemický index.
Glykemický index (GI) je veličina, která určuje rychlost využití glukózy z potravy tělem konzumenta. Čím nižší je GI potraviny, tím méně dochází k výkyvům hladiny cukru v krvi (nemáme tedy například takovou chuť na sladké a nemáme během půlhodiny znovu hlad).
Jak si připravit rýži snadno a rychle Že to není nic složitého, uvařit rýži klasicky? Ale kolikrát se vám už stalo, že jste ji rozvařili, nebo naopak naservírovali neuváženě dřív, než správně změkla? Jistě ne jen jednou. Tomu je však konec v každé kuchyni, kterou doplňuje rýžovar. Například přístroj
Russell Hobbs Cook@Home, který v sobě kombinuje rýžovar a
parní hrnec, v němž hravě připravíte nejen rýži, ale i zeleninu nebo ryby a maso. Díky přípravě pokrmů v páře nepřijdete o nutriční hodnoty jako při běžném vaření.
Samozřejmostí je, že v rýžovaru můžeme připravit jakýkoli druh rýže a jednoduše si můžeme udělat i zeleninové rizoto – vybranou zeleninu, například hrášek a kukuřici, stačí přidat k rýži, zalít větším objemem vody, zapnout a pak už jen čekat na výsledek.
2 tipy na kouzelní s rýžovarem Jestliže zatím ještě podléháte dojmu, že v rýžovaru se dá připravit jen rýže, pak vás hned vyvedeme z omylu. Vybrali jsme pro vás 2 tipy, jak s ním zakouzlit.
Domácí čokoládová rýže – jinou už chtít nebudete Budete potřebovat: rýži, mléko, cukr, vodu a špetku soli, na polevu potom máslo, čokoládu na vaření a trochu smetany
Postup: Do rýžovaru vlijeme vodu, vložíme rýži a přidáme špetku soli. Jakmile se rýže začne vařit, přisypeme do rýžovaru cukr a zalijeme rýži mlékem. Dál vaříme do změknutí. V malém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme čokoládu a smetanu a mícháme, dokud směs nezhoustne. Nakonec polevu přidáme na rýži. Získáme tak lahodnou mléčnou rýži, která vyjde levněji než ta, kterou si kupujeme v marketech, a navíc nebude obsahovat látky, které se z jídelníčku obvykle snažíme eliminovat – barviva, sladidla, emulgátory, konzervanty a jiná aditiva.
Zeleninové chipsy – mlsejte zdravě! Budete potřebovat: zeleninu podle výběru nakrájenou na tenké plátky
Postup: Nakrájíme vybranou zeleninu na tenké plátky a můžeme ji lehce osolit nebo okořenit. Potom vložíme do rýžovaru a necháme tu nejtěžší práci na něm. Tuto zdravou variantu chipsů si zamilují i vaše děti, které jinak možná mají k zelenině daleko.
Šikovný pomocník, který vás překvapí Jestli jste si dosud nezamilovali rýži nebo jste vždy zklamaní z toho, že ji nepřipravíte tak chutnou, jako to zvládnou kuchaři v asijské restauraci, řešením může být právě rýžovar. Když si navíc vyberete model, který kombinuje rýžovar s parním hrncem, jednoduše a rychle připravíte velkolepou a zdravou hostinu pro celou rodinu. Na vlastní kůži se také přesvědčíte o tom, že nejen s rýží si rýžovar poradí. Připravit díky němu můžete třeba i zeleninové chipsy, rybu nebo jiné maso. Stačí jen dát prostor fantazii.