Věděli jste, že...???
Jablko snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, posiluje imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizuje hladinu cukru v krvi, blokuje tvorbu žlučníkových a ledvinových kamenů, povzbudivě působí na nervovou soustavu, díky vysokému obsahu železa pomáhá při chudokrevnosti.
Skořice se vyznačuje antioxidačními účinky a tedy ochranou organismu před volnými radikály, podporuje trávení, zabraňuje nadúvání, působí proti průjmu a ranní nevolnosti v těhotenství, urychluje uzdravení při horečkovitých onemocněních, má dezinfekční účinky.
Hruška pomáhá při zažívání, pročišťuje střeva a odstraňuje zácpu, působí mírně dezinfekčně, obsahuje pektin, provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovou (pro krvetvorbu) i vitamín C (posílení imunity). Hrušky mají i řadu minerálních látek, draslík, sodík, měď i vápník.
Brusinky jsou bohatým zdrojem vitamínů C a K a spolu s obsaženými polyfenoly fungují jako efektivní antioxidant. Pomáhají proti bakteriální infekci močových cest, zabraňují bakteriím v ústní dutině usazovat se na povrchu zubní skloviny. Obsahují také kyselinu citrónovou, jablečnou, benzoovou a šťavelovou, magnézium, kalcium, mangan, fosfor a sodík. Výtažky chrání buňky těla před útoky chřípkových virů a před 2/3 bakterií Helicobacter pylori způsobujících žaludeční vředy.
Javorový sirup je bohatý na draslík a vápník, ale je i vynikajícím zdrojem manganu a zinku. Obsahuje taktéž fosfor, železo, riboflavin a vitamíny B. Je to i výborný antioxidant, chrání tělo před volnými radikály. Přírodní javorový sirup je tmavě hnědé barvy, obsahuje cukr, který jako jediný nejde přímo do krve, ale je vstřebán střevními stěnami, takže tělo má možnost odebrat si v každém momentu jen tolik, kolik skutečně potřebuje.