Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Fenomén jménem smoothie: Je opravdu tak (ne)zdravé, jak si myslíme?

Je skvělým pomocníkem ve chvíli, kdy nás tlačí čas a nemůžeme si tak dovolit plnohodnotnou snídani. Oceníme ho i před nebo po tréninku. Je ale opravdu tak zdravé, jak si myslíme? Následující řádky budou věnovány fenoménu jménem smoothie – rozmixované zelenině a ovoci, na které si tak rádi pochutnáváme. Odkud se smoothie vlastně vzalo a jaké jsou jeho (ne)výhody? Čtěte dál a dozvíte se to!

Něco málo z historie smoothie…

Málokdo tuší, že nejrůznější ovocná a zeleninová pyré konzumovali lidé ve Středomoří už před několika stovkami let. Oficiální vznik smoothie se nicméně datuje až k roku 1930, kdy světu představil svůj unikátní vynález jistý Stephen Poplawski – Američan s polskými kořeny.

Ten uvedl na trh první kuchyňský mixér, na který o pět let později navázal Fred Osius. Ten mixér vylepšil a prohlásil, že vynález znamená „převrat v konzumaci amerických nápojů“.  Tehdy možná ještě netušil, jak pravdivá jeho předpověď byla.

S vynálezem praktického kuchyňského mixéru nabývala příprava smoothie na popularitě. Absolutní boom ale smoothies zažily až v 60. letech a to s příchodem makrobiotiky. Propagátorem mléčných šejků a ovocného smoothie byl mimo jiné třeba i populární kulturista Arnold Schwarzenegger.

Ovocné a zeleninové koktejly nicméně dostaly své jméno až díky mladíkovi jménem Steven Kuhnau, který trpěl nesnášenlivostí laktózy. Protože si tak nemohl pochutnávat na mléčných koktejlech jako jeho vrstevníci, začal si připravovat vlastní nápoje z ovoce a zeleniny. A jelikož se jeho nápoje staly prakticky přes noc fenoménem, rozhodl se otevřít podnik s názvem „Smoothie king“.

 

Proč je smoothie (ne)zdravé

Samotné nápoje z ovoce a zeleniny ve finále nemusí být tak zdravé a tělu prospěšné, jak se může na první pohled zdát. Problémem může být vysoký obsah cukru, v tomto případě fruktózy, ale i skutečnost, že smoothie považujeme spíš za nápoj, než za běžné jídlo.

Navíc naše tělo je zvyklé na trávení rozžvýkané (nikoli rozmixované) potravy, což může u citlivějších jedinců konzumujících smoothie vyvolávat nepříjemné trávicí obtíže.

Proto je dobré se i v tomto případě držet známého pravidla „všeho s mírou“ a smoothie připravovat ideálně ze sezónních a co nejméně sladkých surovin. Zároveň není radno spoléhat jen na tohohle tekutého společníka, ale sestastiv si raději plnohodnotný jídelníček plný čerstvého ovoce a zeleniny, luštěnin, vlákniny a zdravých tuků.

Jak na dokonalé smoothie?

V první řadě je dobré pořídit si smoothie maker nebo mixér s dostatečným výkonem, který najdete třeba v nabídce značky Zelmer. Tenhle praktický pomocník vás dostane úctyhodným výkonem (500 W), dostatečně prostornou nádobou o objemu 1,5 litru, dvěma rychlostmi, pulzní funkcí a hlavně čtyřmi výkonnými čepelemi z nerezové ocele.

Když k výše uvedenému připočtete ještě snadnou údržbu a protiskluzové nožky pro maximální bezpečnost, jen těžko budete hledat konkurenta. V tomhle mixéru značky Zelmer tak jednoduše připravíte nejrůznější koktejly, nápoje, ledovou tříšť, základ chutných omáček i zmíněné smoothie.

Pro jeho přípravu můžete použít celou škálu surovin – od zeleniny, ovoce, až po oříšky, koření nebo nejrůznější mléčné výrobky. V ideálním případě nicméně sázejte na čerstvé a sezónní potraviny s minimálním obsahem cukrů. Nebojte se netradičních kombinací, které sice můžou na papíře vypadat podivně, vašim chuťovým pohárkům a hlavně tělu ale příjemně zalahodí.

 

Pošlete článek známému