Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Tyčový mixér Zelmer ZHB4553S – RECENZE

Tyčový nebo ruční mixér známe všichni. Skladný kuchyňský spotřebič, se kterým můžete šlehat, mixovat, sekat. Má široké využití a z mého pohledu patří do povinné výbavy každé domácnosti. Jeden z nejnovějších od legendárního výrobce ZELMER jsem otestovala. Tak se podívejte, co dokáže.

Vyzkoušela jsem už několik tyčových mixérů (dobu „příkrmovou“ některé nepřežily) a věru ne s každým jsem byla spokojená. Tento tyčový mixér mě hned po vybalení překvapil svojí velikostí. Chvilku jsem se přemýšlela, jestli nedržím v ruce hračku. Je menší než ruční mixéry od jiných výrobců a útlejší. Krátkou pochybnost, jestli mu to neubere na kvalitě, vystřídala radost. Tyčový mixér sedí dokonale do ženské ruky a tím že je menší se s ním velmi snadno manipuluje. Tělo tyčového mixéru má jen dva knoflíky, kterými přístroj zapínáte ve dvou rychlostech.

Šlehačkový souboj

Kromě klasické šlehací metličky je v balení i speciální nástavec s dvojitou metličkou. Oba nástavce připojíte pomocí adaptéru k tělu tyčového mixéru. Instalace je velmi jednoduchá. Tyto nástavce si přímo říkali o „šlehací duel“. Ve dvou soutěžních kolech jsem šlehala pravou šlehačku ze smetany a sníh z 5 bílků. Do dvou odměrek jsem si připravila 100ml smetany ke šlehání čerstvě vyjmuté z chladničky. V rámci duelu jsem očekávala, že dvojité metličky připraví šlehačku k palačinkám rychleji. Nestalo se tak. Oba šlehače vyšlehali smetanu za cca 90 sekund, rozdíl v čase byl nepatrný. Myslím, že při použití většího množství, by ale dvojitý šlehač byl rychlejší. Výsledek byl v obou případech výborný. Nadýchaná šlehačka, rovnoměrně vyšlehaná. Žádné náznaky másla, ani opačného extrému – tekuté smetany nebyly. S dvojitým nástavcem byla ale práce jednodušší. Stačilo držet v rukou ruční mixér a pomalu otáčet nádobkou. V případě jednoduššího nástavce musel být člověk aktivnější v pohybu tyčovým mixérem. Odměrka o objemu 0,8l má chytře navržený tvar, který zabraňuje vystříknutí tekutiny ven. Její objem je, ale pro mě menší mínus. Ve většině případů nestačí a musím použít jiné nádoby (pohodlně vystačí na maximálně 2 bílky).

Vyšlehat tuhý sníh z bílků, díky kterým bude koláč perfektně nadýchaný, může být občas výzva. Stává se, že se sníh vyšlehá na povrchu a na dně nádoby zůstane tekutý bílek. Oba nástavce tyčového mixéru ZHB4553S vyšlehali perfektně tuhý sníh. Dvojité šlehací metly v tomto souboji vyhrály s časem 2:28 vs 2:47. Kromě rychlosti i v tomto případě byla přidána hodnota jednodušší manipulace s přístrojem. Šlehač s jednou metličkou preferuji např. při přípravě nadýchaných pomazánek nebo při šlehání másla do koláče. Metličky (bez adaptéru) můžete vložit do myčky nádobí. Jejich odebrání z přístroje v případě samostatné metličky či vyžaduje slabé potáhnutí. V případě dvojité metličky jsem musela použít větší sílu.

Pomazánky, polévky, omáčky do hladka za pár vteřin

Mixovací noha je z nerezové oceli, se dvěma noži. Funkci mixéru nemám co vytknout. Do hladka rozmixoval husté polévky. Menší kousky červené čočky trvaly trošku déle, než všechny zvládl, ale květák, mrkev, brambory, špenátové listy rozmixoval do hladka velmi rychle. Také vajíčko do pomazánky, celé kusy tuňáka prošly jeho noži a proměnily se v hladkou hmotu hravě. Jedině při čištění je třeba být opatrný, já používám k čištění kolem nožů gumovou stěrku, abych se náhodou nepořezala. Při ponoru do husté pomazánky např. mixování celých vajec se může stát, že na první nebo i druhý záběr se vajíčka zaseknou na povrchu mixovací nohy a je třeba je stáhnout dolů ručně.

Malý, ale chytrý – sekáček

Chopper nebo sekáček je skvěle využitelný např. při sekání ořechů, zeleniny na zahuštění polévek a omáček, pomazánek pokud je nechcete naprosto jemné a hladké, ale chcete zachovat i strukturu. Stejně jako ostatní části, i sekáček vypadá jako zmenšenina větších bratrů, ale! pro nás doma je to výhoda. Připravujete-li ve větších sekáčcích menší množství, neposeká to dobře, nože si pokrm neumí stáhnout z okrajů nádoby. V tomto případě se jedná o malý a kompaktní přístroj, který vám bez problémů připraví dostatečné množství např. pomazánky. Případně, pokud potřebujete větší množství, můžete posekat na vícekrát. Při výkonu 800W a dvou rychlostech pracuje rychle, takže o moc času nepřijdete.

Pošlete článek známému