Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Tři pomazánky na jednohubky

Vymyslet a připravit jídlo na oslavu dá občas zabrat, zvláště čekáme-li hosty několikrát ročně. Někdo popustí uzdu fantazii a snaží se návštěvu překvapit něčím novým a netradičním, jiný zase dá přednost klasice. My doma to střídáme. Což však nikdy nezklame, jsou obloženy mísy, chlebíčky a jednohubky. Člověk se nemusí stresovat správným načasováním, aby jídlo bylo teplé, umí si to připravit předem a hosté si mohou vybrat přesně podle své chuti. Win-win. Velmi ráda při této příležitosti připravuji pomazánky. Tři jsem připravila na naši zahradní párty pomocí tyčového mixéru Zelmer.

Vajíčková pomazánka

Klasika, kterou zná každý z nás, v různých obměnách. Ideální pro zpestření jídelníčku maličkých dětí, zvláště začnou-li odmítat žloutek. Byla to první pomazánka pro děti, kterou jsem doma připravovala. Jaký je můj recept?

  • 5ks uvařených vajec
  • 100g Lučina (pokud připravuji pro děti 1+ používám Lučinu pro děti)
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • Špetka soli
  • Lžička hořčice
  • Černý pepř

Pokud připravujete vajíčkovou pomazánku pro děti, mixujte první tři suroviny. Dospělým můžete dochutit dalšími ingrediencemi z receptu podle chuti.

Tuňáková pomazánka

Další klasika, kterou známe všichni už od školky a mnozí máme pro její přípravu již své tradiční rodinné recepty. Výhodou je rychlá příprava, kterou stihnete, i když návštěva klepe na dveře. Co budete potřebovat?

  • 1 větší konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce taveného sýru Bambino
  • 1 menší cibule
  • sůl a pepř podle chuti

Kusy tuňáka (bez šťávy), máslo, bambino, cibuli rozmixujte ponorným mixérem. Pokud je pomazánka velmi hustá, dolijte trošku šťávy z konzervy. Po rozmixování přidejte sůl a pepř podle chuti a můžete pomazánku z tuňáka podávat.

Pomazánska z pečené dýně

Netradiční, lahodná pomazánka, která mnohé překvapí. Skvěle chutná samostatně, ale ladí i se šunkou, sýrem, zeleninou, kterou dáte na chlebíčky. Příprava vyžaduje trošku času, protože dýni musíte upéct a počkat než vychladne. Ale vyplatí se to.

  • 500g pečené dýně
  • 120g pomazánkového másla
  • 1 lžička tymiánu
  • Sůl

Dýni (máslovou nebo hokaido) oloupejte, nakrájejte na malé kousky a položte na plech s pečícím papírem. Pečte na 220°C. Délka pečení závisí na velikosti kousků, avšak během pečení doporučuji několikrát otočit. Po vychlazení mixujte buď v sekáčku (zachováte trošku strukturu dýně) nebo ponorným mixérem do hladka spolu s ostatními ingrediencemi.

Pošlete článek známému