Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Sezona medvědího česneku - Recepty

Sezona medvědího česneku je už v plném proudu. V minulém článku jsme si řekli, proč bychom tento přírodní lék neměli nechat bez povšimnutí, kde ho najdeme a také jak skladovat medvědí česnek. Dnes vám nabízíme pár velmi rychlých a jednoduchých receptů, na jejichž přípravu nepotřebujete žádné velké kuchařské umění ani strávit hodiny v kuchyni. Ale i přesto získáte výjimečně chutné (a zdravé) pokrmy.

Recept na pesto z medvědího česneku:

  • Medvědí česnek
  • Kešu ořechy (nebo jiné podle chuti)
  • Sýr typu parmezán
  • Sušená rajčata v oleji
  • Olivový olej

Pro přípravu domácího pesta můžete použít ingredience v libovolném poměru podle své chuti. Všechny ingredience zmixujte tyčovým mixérem. Pesto můžete použít čerstvé nebo ho nalijeme do skleněných lahví, kde ho pomalu zaleji olejem, tak aby vznikla souvislá vrstva, která chrání pesto před vzduchem a odložíte do lednice. Takhle vám vydrží rok a navíc je to i pěkný a chutný dárek.

Máslo s medvědím česnekem

  • Medvědí česnek
  • 82% máslo
  • Lučina

I v tomto případě ingredience zmixujte podle své chuti. Pro výraznější chuť použijte více česneku. Lučinu přidejte jen malé množství na závěr.

Slimáci s medvědím česnekem

Kvásek:

  • 0,5l mléka
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1 kostka droždí
  • 2 hrsti polohrubé mouky

Těsto:

  • Vykynutý kvásek
  • 1 kg hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • 1 polévková lžíce soli

Ingredience na nádivku:

  • 250g másla
  • 2ks žloutků
  • 2 kávové lžičky soli
  • medvědí česnek

Droždí, trošku vlažného mléka, cukr a polohrubou mouku použijeme na přípravu kvásku. Prosetou hladkou mouku a olej smícháme s vykysaným kváskem a přidáme sůl. Vypracované hladké těsto necháme kynout na teplém místě. Mezitím si změklé máslo smícháme se syrovými žloutky, solí a medvědím česnekem. Těsto po vykynutí rozdělte na 2-3 části a rozválejte na tvar obdélníku. Po rozválení naplňte připravenou česnekovou směsí a stočte do rolády. Roládu pokrájejte na 5 cm široké proužky a vložte jako vosí hnízda na pekáč. Vrch potřete pestem z medvědího česneku. Pečte na 200 °C cca 30 minut.

Dobrou chuť!

Pošlete článek známému