Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Sezóna medvědího česneku - jak z něj vytěžit maximum

Strava, kterou přijímáme, značně ovlivňuje naše zdraví. Tělo je třeba správně živit, aby mohlo dobře fungovat. O tom, jak je důležitý příjem živin a vitamínů, slyšíme od dětství. Zároveň víme, že kvalita ovoce, zeleniny a dalších potravin, které často ujedou tisíce kilometrů, než se dostanou do naší kuchyně, nebude ideální. Zahrádku (a čas) také nemáme všichni, abychom si vypěstovali to, co potřebujeme. Můžeme se obrátit na lokální výrobce nebo na matku přírodu, která pro nás sezónně má zdravá překvapení. Jedním z nich je medvědí česnek.

Kdy a proč sbírat medvědí česnek

Sezóna medvědího česneku začíná v některých oblastech již začátkem března, vrcholí však během dubna a na některých místech jej najdete ještě i v květnu. Medvědí česnek můžete sbírat mimo oblasti s vyšším stupněm ochrany, avšak při sklizni to nepřehánějte a přistupujte šetrně k přírodě. Nasbírat si ovšem pro vlastní potřebu určitě můžete. Medvědí česnek je vhodné sbírat do proutěného košíku, nebo já jsem použil vakuové nádoby Status, ve kterých jsem je následně i skladoval v chladničce.

Medvědí česnek naleznete v listnatých a lužních lesích, vydejte se tedy na sobotní výlet s rodinkou do okolí a spojte příjemné s užitečným. Tato vzácná rostlina je bohatá na vitamíny B a C, je zdrojem vlákniny, bílkoviny, železa, draslíku a dalších látek. Medvědí česnek má bohaté léčivé účinky: podporuje vyprazdňování, pomůže Vám při zácpě, ale i při průjmech a také trpíte-li plynatostí. Medvědí česnek by měli zkusit konzumovat lidé s vysokým krevním tlakem (naopak, pokud máte nízký tlak buďte opatrní), s křečovými žilami, bolestmi hlavy, osoby trpící respiračními onemocněními, astmatem. Medvědí česnek Vám také pomůže posílit imunitu, což po chřipkové sezóně všichni oceníme a podporuje paměť. Klidně jej můžete během sezóny zařadit do jídelníčku každý den (v malém množství).

Jak skladovat medvědí česnek

Silně vonící zelené listy lze skladovat několika způsoby. Vybírejte si podle toho, jak je plánujete využít. Ideální je medvědí česnek konzumovat čerstvý, tehdy je nejlepším zdrojem živin a vitamínů. Určitě jej skladujte v chladničce a použijete-li vakuové nádoby, můžete je zachovat čerstvé voňavé i déle než týden.

Chcete-li si vytvořit nějakou zásobu na pozdější čas, můžete použít vakuovačku potravin a ve vakuových sáčcích medvědí česnek zamrazit. Tím se zachová více zdraví prospěšných látek než sušením a také vůně. Kuřecí roláda prošpikovaná medvědím česnekem tedy bude mít jarní nádech kdykoli během roku.

Poslední možností je usušit a rozdrtit listy medvědího česneku. Skladováním sušeného medvědího česneku ve vakuových boxech zachováte jejich aroma, avšak sušením ztratíte množství živin a vitamínů. Přesto jej můžete použít do omáček, polévek jako ochucovadlo kdykoli během roku nebo i k dekorování.

V dalším článku Vám přineseme pár chutných a rychlých receptů s medvědím česnekem.

Pošlete článek známému