Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Pestrý jídelníček i bez lepku: Plánujte si jídelníček a mějte vždy dostatečné zásoby

Celiakie a intolerance lepku jsou chronická onemocnění, která vyžadují zvláštní pozornost v jídelníčku a stravovacích návycích. Pokud se tato diagnóza týká i vás, nemusíte věšet hlavu. Stačí se naučit pár základních pravidel a principů a časem uvidíte, že váš jídelníček je stejně pestrý jako dřív. Zdravý životní styl a pečlivý výběr potravin jsou klíčové. 

Co je vlastně celiakie a intolerance lepku?

Celiakie a intolerance lepku jsou onemocnění, která způsobují zdravotní obtíže v reakci na konzumaci lepku. Celiakie je autoimunitní onemocnění, které může způsobit zánět střevní sliznice a další zdravotní problémy. Intolerance lepku může zahrnovat širokou škálu příznaků, jako jsou zažívací potíže, kožní vyrážky a únava. Proto je důležité dodržovat bezlepkovou dietu a pečlivě plánovat jídelníček.

Jakým potravinám dát zelenou?

Může se vám zdát, že s celiakií přicházejí jenom samá omezení, ale tak to není. Zkuste se na věc dívat pozitivně a brát ji jako příležitost k objevení nových chutí i potravin. Rozšiřte své znalosti o bezlepkových potravinách: Naučte se, které potraviny obsahují lepek, a které ne. Objevte nové alternativy, jako jsou quinoa, rýže, brambory, amarant nebo bezlepková mouka. Seznamte se s bezlepkovými produkty, které jsou k dispozici, a hlavně čtěte etikety. 

Myslete dopředu

Ano, pro někoho to může znít nepříjemně, ale všechno se dá naučit. Myslet dopředu se totiž zvláště u celiaků vyplatí dvojnásob. Nemusíte na sebe ale spěchat. Zkuste si naplánovat jídelníček nejdřív na den, pak na pár dní a nakonec třeba i na týden dopředu. Uleví se vám od každodenního stresu a navíc časem zjistíte, že plánováním ušetříte i značnou část financí. Naučíte se jíst nejen zdravě, ale budete i méně vyhazovat a plýtvat jídlem. Vaření doma vám navíc dává absolutní kontrolu nad tím, co do svého těla dostáváte. Nebojte se vyzkoušet ani tradiční recepty, ve kterých jen vyměníte klasické suroviny za ty bezlepkové.

Vyhněte se riziku

Není bezlepková strava jako bezlepková strava… Věděli jste, že potraviny bez lepku se celkem snadno kontaminují těmi lepkovými? Stačí jen používat stejný toustovač. Takzvané “křížové kontaminaci” se můžete vyhnout buď používáním vlastního nádobí, nebo důkladnou hygienou. Nezapomeňte oddělit potraviny i při skladování. Například bezlepkové pečivo a klasický chleba určitě do jednoho sáčku nepatří.

Bezpečné a praktické řešení: Vakuové dózy

Dobře, týdenní menu jste si již naplánovali. Ale co teď? Nedá se očekávat, že hotové jídlo, které jste uvařili v neděli, bude ještě v pátek jedlé. Pro ty, kdo trpí celiakií a intolerancí lepku, je navíc zásadní udržovat potraviny odděleně od lepku a minimalizovat riziko kontaminace. Praktickým řešení jsou tzv. vakuové dózy. Jídlo ve vakuu zůstane až 4krát déle čerstvé a navíc 100 % předchází riziku přenosu lepku z jiných potravin. Můžete si navařit i na týden dopředu, a přesto si dopřávat každý den čerstvé jídlo.

Vakuové dózy – hodí se na všechno

Správné použití vakuových dóz je klíčem k dosažení maximálních výhod. Vyberte vhodné velikosti a typy dóz pro vaše potřeby a zajistěte jejich pravidelné čištění a udržování pro zachování hygieny. Vakuové dózy nejsou jen ideální pro uchovávání obilovin, těstovin a mouky bez lepku, ale také pro čerstvé ovoce a zeleninu, maso a další potraviny, které tvoří jídelníček pro celiaky. Pokud trpíte celiakií nebo intolerancí lepku, vakuové dózy se mohou stát vaším nejlepším spojencem v dosažení bezpečného a chutného stravování. Díky nim můžete bez obav sledovat, co konzumujete, a omezit riziko nepříjemných zdravotních komplikací. Pokud dosud nevyužíváte tuto užitečnou technologii, je na čase ji zahrnout do vašeho životního stylu pro bezpečný a zdravý jídelníček bez lepku. Skvělou variantou jsou i samostatná vakuová víka, která vám umožní vakuování potravin v mísách, které už doma máte.

Vaření pro celiaky může být i zábava. Na internetu je řada bezlepkových receptů, a my jsme pro vás vybrali náš nejoblíbenější.

Recept na bezlepkové cuketové lívance

  • 260 g rozmixované oloupané cukety
  • 2 vejce
  • 20 g vanilkového sirupu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 70 g mouky Schar Mix C nebo Liana Cake Mix (může být i pohanková)
  • 50 g rýžové mouky

Všechny ingredience dobře rozmíchejte a vymixujte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš tuhé, doplňte ho mlékem pokojové teploty. Nechte odležet 10 – 20 minut. Opékejte na troše oleje z obou stran dozlatova.

Pošlete článek známému