Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Mlýnek na maso Zelmer ZMM4050B - Recenze

Mlýnky na maso značky Zelmer jsou nejen v domácím Polsku, ale i v našich končinách legendou. Jeden z mlýnků na maso ZELMER ZMM4050B zaujal i mě a to netradičním příslušenstvím v podobě pomalého odšťavovače. Vyzkoušela jsem ho a s pomocí různých nástavců jsem připravila pár oblíbených receptů v naší domácnosti. Jak obstál?

Elegance, praktičnost, multifunkčnost

Základní tělo mlýnku na maso je elegantní bílý přístroj, který vás možná překvapí svou váhou. Pro mě to byl dobrý signál, že ukrývá silný motor a snad si poradí se všemi výzvami, které jsem si pro něj připravila. Na těle přístroje jsou dva knoflíky, jeden slouží k zapnutí a vypnutí přístroje a druhým uvolněte nástavec při odnímání. Mlýnek na maso má zespodu čtyři protiskluzové nožičky, které se okamžitě přichytí o kuchyňskou linku a bezpečně ho drží na jednom místě. Vy tedy máte dvě volné ruce na připravování surovin.

Mlýnek na maso je podle mého názoru velmi nepřesný název. Vzhledem k tomu, co všechno dokáže, mluvíme o multifunkčním přístroji. Konkrétně s tímto modelem můžete doma mlít maso, strouhat zeleninu, odšťavňovat džusy a dokonce má nástavec i na plnění domácích klobás.

Masová výzva pro mlýnek

Jako první jsem vyzkoušela nástavce na mletí masa, tedy jeho primární funkci. V balení najdete tři, určené na tlusté, střední a jemné mletí. Vyzkoušela jsem v různých receptech vepřové, hovězí i kuřecí masko, abych ověřila, jestli si poradí se vším (ano, poslední týdny se u nás jídelníček vymýšlel, tak aby mlýnek na maso dostal prostor k realizaci). Na přípravu Boloňských špaget jsem zvolila nástavec se středně velkými dírkami. S vepřovým i hovězím masem si poradil mlýnek hravě, maso nakrájené na středně velké kostky nebylo žádný problém. A i jemně zatlačení stačilo k pomletí masa. Při přípravě hamburgerů z hovězího masa jsem použila nástavec na tlusté mletí a maso jsem nakrájela na poměrné velké kusy, jen tak aby se vešly do roury. I ty prošly mlýnkem snadno. Přístroj nezklamal.

Vyzkoušela jsem i nástavec na jemné mletí, při přípravě kuřecího masa na květákové nugetky (recept najdete zde). Maso na tyto zdravé nugetky by mělo být co nejjemnější, aby se dokonale spojilo s květákem. Maso bylo pomleté rychle a v mlýnku zůstala jen malá část, která už neprošla dírkami na pomletí. Jedinou nevýhodou při použití nástavce na jemné mletí je následné čištění, které mi trvalo mnohem déle než samotné pomletí masa. Malým tipem, který jsem ale našla až po boji při čištění, může být pomletí suchého rohlíku, který maso vytiskne z dírek a značně by to mělo usnadnit čištění.

Konec ručnímu strouhání - už navždy

V balení najdete 4 bubny na strouhání: jemné strouhání, ultra-jemné strouhání, krájení na plátky, škrábací buben na brambory a parmezán. Nástavec na jemné strouhání jsem použila na nastrouhání předvařeného květáku do již zmíněných kuřecích nugetek s květákem pro děti. Později i na strouhání jablka a syrové mrkve do domácích brumíků (recept si můžete prohlédnout zde). Poskládání nástavce na strouhání je velmi jednoduché, stejně jako jeho rozebrání a umytí. Drobným nedostatkem je, že část mrkve i jablka zůstala nepostrouhaná, protože píst pravděpodobně nedotáhne až úplně dolů. Na přípravu bramborových placek jsem použila buben na škrábání brambor a parmezánu. Tady jsem se trošku potrápila, než jsem se propracovala k výsledku. Je třeba nakrájet brambory na drobné kousky a vkládat je do strouhače po jednom max 2 kousky, v opačném případě je potřeba velmi velká síla na tlačení, aby došlo k postrouhání. Jelikož mlýnek pracuje opravdu rychle, jsem přesvědčena, že je rychlejší strouhadlo vybrat, poskládat a následně umýt jak se trápit s ručním strouháním (které mimochodem fakt nesnáším).

Překvapení plné vitamínů na závěr

A na závěr zlatý hřebíček programu, nebo tedy testování. Jak jsem zmínila, pomalým odšťavňovačem se tento mlýnek na maso odlišoval od ostatních v nabídce Zelmer, což mě zaujalo. Při pomalém odšťavňování zůstávají výživné hodnoty ovoce a zeleniny zachovány a pomalým lisováním dokážete získat více šťávy než u klasických odstředivých odšťavňovačů. A tak hurá očistit pomeranče, jablka a jde se na to. Mé předchozí zkušenosti s pomalými odšťavňováním mě připravily na to, že budu potřebovat trpělivost. Tady se ucpává vývod, tady se zasekne ovoce v lisu. Jaké bylo mé překvapení, že nic takového se nedělo! Začala jsem pomeranči, které jsem nejprve nakrájela na malé kousky. Ty si lis bral přímo sám po vložení, sotva jsem stačila zatlačit na píst. Stejně snadno šly velké kousky a i tvrdší ovoce - jablka. Získala jsem hodně šťávy, minimum odpadu. A co ocenila moje dcera, domácí džus bez dužiny, kterou nemá ráda a musíme jí ji obvykle přecedit. Povzbuzena úspěchem, zkusila jsem odšťavnit i mrkev. Nakrájela jsem ji na menší části a vhodila do odšťavovače. Chvilku trvalo, než se mrkev správně natočila a spadla do lisu, ale pak už to šlo velmi rychle. Tenhle nástavec mě opravdu překvapil. Brala jsem ho jen jako malé plus, které možná využijeme. Dnes vím, že ho využijeme velmi často. Čištění bylo jednoduché, pouze sítko doporučuji umýt hned, po zaschnutí by to nemuselo být úplně jednoduché. V nejnovějších baleních už naleznete i praktickou nádobku, kde do jedné části sbíráte šťávu a do druhé zbytky odšťaveného ovoce.

Pošlete článek známému