Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Elektrická moka konvička: Perfektní dárek pro milovníky kávy

Káva pro mnohé není jen nápojem na povzbuzení, ale skutečným zážitkem. A co může být lepší, než si tenhle zážitek dopřávat ve stylovém kabátu? Praktická a zároveň velmi elegantní variantou je právě elektrická moka konvička. Přečtěte si víc o historii, přípravě a výhodách přípravy kávy v tradiční italské moka konvičce.

Historie: Od Itálie až k vám do kuchyně

Moka konvička je symbolem italské kultury. První typ byl představen už v roce 1933 inženýrem Alfonsem Bialettim. Téměř okamžitě obsadila většinu italských domácností a stala se synonymem pro přípravu autentického espressa doma i bez velkých pákových kávovarů. S nástupem moderních technologií se začaly objevovat i elektrické vere, které zachovávají původní ikonický design a zároveň přidávají pohodlí digitálního věku.

Jak to vlastně funguje?

Princip, jak moka konvička funguje, je velice jednoduchý. Ve spodní nádržce je voda, která se postupně zahřívá, a když dosáhne dostatečně vysoké teploty, začne tlakem stoupat přes zásobník s mletou kávou do horní části konvičky. Díky tlaku 1 – 2 bary vznikne lahodné espresso, které je kvalitativně i obsahem kofeinu srovnatelné s kávou “lungo” z kávovarů na espresso. Způsobů, jak vyčistit moka konvičku je mnoho. Skuteční vyznavači kávové kultury doporučují čistit ji pouze vodou bez použití jakýchkoliv detergentů. Ty mohou kávě z moka konvičky ubírat na chuti a celý zážitek pokazit.

Jakou kávu pořídit do moka konvičky?

Ideální je vždycky ta čerstvě namletá. A jak umlít kávu do moka konvičky? Hrubost mletí hraje i v tomto případě hlavní roli. Nejlepšího výsledku dosáhnete se středně až hrubě namletou kávou. Pokud byste kávu namleli moc jemně, mohla by nepříjemně zhořknout, velmi hrubá by zase mohla chutnat nakysle. Pokud se rozhodujete mezi různými druhy, sáhněte určitě po té tmavší. Nejspolehlivějším tipem je vybrat směs nebo jednodruhovou kávu určenou pro přípravu espressa. Vyhněte se nakyslým světlým kávám (např. z oblasti Afriky).

Jak uvařit kávu v moka konvičce?

Návod je jednoduchý. Stačí mít čistou pitnou vodu a oblíbenou kávu mletou na požadovanou hrubost. Pak už jen naplníte spodní nádržku vodou. A do sítka nasypete kávu. Pohlídejte si, aby okraje zůstaly čisté, jinak by mohla být oslabena účinnost těsnění. Kávu nestlačujte ani nijak nepěchujte. U elektrické moka konvičky pak stačí jen zapnout tlačítko a počkat, než je nápoj hotov.

Moka konvička jako dárek

Proč je elektrická nerezová moka konvička ideálním dárkem? Je to nejen praktický nástroj pro přípravu kávy, ale také elegantní doplněk do každé kuchyně či kanceláře. Její unikátní design a jednoduché použití z ní dělají ideální dárek pro každého, kdo miluje kvalitní kávu. Model Ariete Moka Aroma v tradičním elegantním designu přinese radost z dobré kávy každý den, ať už doma, v práci nebo na cestách karavanem. Skvělý je také originální snídaňový set Ariete Breakfast Station, který kombinuje moka konvičku na 2 až 4 šálky s napěňovačem mléka a rychlovarnou konvicí. Udělejte radost sobě nebo svým blízkým a vychutnejte si espressa jako z italské kavárny kdekoliv na světě.

Pošlete článek známému