Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Co je to vakuum a proč ho používáme při skladování potravin?

Viděli jste u kamarádky, jak odsává vzduch z dózy, než odloží sýr nebo šunku do lednice? Nejste si úplně jistý, o čem takové skladování potravin je? Jaké má výhody a proč má smysl do toho investovat čas i peníze? Pak čtěte dál. Dovolte nám představit základní výhody a účel vakuového skladování potravin.

Co je to vakuum?

Podle definice je vakuum prostor bez vzduchu. Na Zemi neumíme vytvořit úplně vakuum. Toho lze dosáhnout pouze ve vesmíru. Můžeme se k němu však přiblížit odstraněním vzduchu z prostoru, tedy pokud odsajeme vzduch a změníme jeho tlak. Odsávání vzduchu vytváří vakuum.

Proč je vakuum užitečné pro skladování potravin?

Trvanlivost a kvalita uskladněných potravin je ovlivněna řadou faktorů jako teplota, vlhkost a kyslík, se kterým přicházejí do styku. Pokud co i jen jeden z těchto faktorů změníme, můžeme prodloužit životnost potravin. Například sušením masa ve větru ho zbavíme vlhkosti a prodloužíme trvanlivost masných výrobků. Zmrazením se zastaví působení enzymů, které rozkládají potraviny, protože se sníží teplota pod bod mrazu, tedy už nejsou aktivní. Vakuováním se většina vzduchu a tedy i kyslíku, který způsobuje oxidaci potravin, odčerpává z nádoby nebo vakuového sáčku, čímž se výrazně zpomalí znehodnocování potraviny. Důležité je si uvědomit, že vakuování nenahrazuje mrazení, vakuované čerstvé potraviny je ale třeba skladovat v lednici nebo mrazáku. U sušeného masa to není nutné, protože jsou konzervovány solí a kouřem.

Jak používáme vakuum na skladování potravin?

S vakuovým balením potravin se setkáváme při každém nákupu. Suché salámy, rýže, sýry jsou v potravinách vakuově baleny, protože musí být správně skladovány a zabaleny pro přepravu a je třeba zajistit jejich dlouhou trvanlivost. Proč tedy nepoužít vakuum i na uskladnění potravin doma? Vakuové dózy nebo vakuové sáčky dokážou prodloužit životnost potravin v domácnosti a vy následně vyhodíte méně potravin, čímž ušetříte peníze i čas na nakupování.

Skladování ve vakuových sáčcích

Vakuovačka potravin pro domácí použití může být užitečná pro skladování mnoha druhů potravin. Ve speciálních vzduchotěsných sáčcích uchováváme nejčastěji ty potraviny, které hodláme zmrazit, např. čerstvá nebo blanšírovaná zelenina a čerstvé maso. Takto uskladněná zelenina si zachová vůni, chuť a dostatek živin. Maso není spálené od mrazu a zachovává si i svou barvu.

Skladování ořechů, lískových oříšků a sušeného ovoce v domácnosti je občas náročná mise. Časem mohou zvlhnout, ztratit svou křupavost, chuť a mohou se v nich zabydlet brouci. Vakuové uskladnění suchých potravin zachová jejich kvalitu. Takto zabalené ořechy není třeba mrazit, ale postačí jejich uskladnění na tmavém a suchém místě. Vakuové sáčky jsou vhodné pro dlouhodobé skladování potravin - rok a více, ale můžete je použít i pro krátkodobé skladování sýrů, sušenek, …

Skladování ve vakuových boxech

Pro každodenní použití, tj. pro krátkodobé skladování (několik dní až týden nebo dva), jsou vhodné vakuové nádoby. Můžeme v nich uskladnit ovoce a zeleninu, zbytky jídel a předpřipravené suroviny na vaření. Jednoduše odsajte vzduch vakuovou pumpou a vytvořte vakuum. To zpomalí oxidaci, která způsobuje zkažení čerstvých potravin a likvidaci živin. Potraviny tak udržíte déle čerstvé, a zároveň se stravujeme zdravěji.

Pošlete článek známému