Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Bábovka z vaječného likéru

Mramorová, likérová, kynutá, čokoládová a tak dále. Není snad dezertu, který by měl více variací než bábovka. Já Vám dnes představím extra jemnou, vláčnou, nadýchanou bábovku jako obláček.

Ingrediencie:

  • 5 vajec
  • 250g moučkového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250ml vaječného likéru
  • 150ml oleje
  • 250g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Postup přípravy

  • Oddělte bílku od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu (já jsem při přípravě použila dvojitý nástavec na šlehání tyčového mixéru ZHB4553S – recenzi si můžete přečíst na tomto odkazu)
  • Žloutky spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte do světlé pěny.
  • Do žloutkové pěny všlehejte olej a vaječný likér.
  • Do žloutkové směsi všlehejte na nižších otáčkách prosetou polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.
  • Opatrně pomalu stěrkou vmíchejte tuhý sníh.
  • Hotové těsto vylijte do vymazané a vysypané bábovkové formy na pečení.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 160°C cca 40 minut (zkontrolujte pomocí špejle, aby se těsto nepřilepovalo).

Dva tipy na závěr:

Tato bábovka je opravdu nadýchaná a šťavnatá. Proto tento recept velmi ráda používám i na korpus do dortu. Dokonale ladí s jednoduchým krémem mascarpone – šlehačka. Pokud korpus natřete jahodovým džemem, nemusíte dát ani gram cukru a vytvoříte lahodný dort, který všechny dostane. Abyste měli rovný korpus, spodek dortové formy vystelte pečícím papírem a boky nechte tak (nemastíte, nevysypávejte). 5 minut po vyjmutí z trouby, opatrně ostrým nožíkem oddělte korpus od okrajů. A nechte vychladnout ve formě.

Pokud máte rádi čokoládu, klidně vyměňte v receptu vaječný likér za čokoládový. A opět použijete-li tento recept na přípravu korpusů, můžete si připravit jednoduchý, ale efektní šachovnicový dort.

Pošlete článek známému