Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Jak správně používat vakuové boxy STATUS

Uvolní vakuová nádoba vakuum za několik dní? Nevíte, kolik vzduchu odsát při používání ruční pumpy? Poradíme vám, jak použít vakuové nádoby, abyste z nich měli co největší užitek. Máme řešení na všechny problémy, které vás při používání vakuových boxů mohou potkat. Přečtěte si typy níže a vychutnejte si kvalitní jídlo a organizovanou kuchyni.

Problém 1: Vakuum v nádobě klesne během několika hodin nebo dnů

Nejprve musíte zjistit, zda jsou příčinou uvolnění vakua skladované potraviny nebo poškození nádoby. Některé potraviny při dozrání uvolňují plyny, což způsobí uvolnění podtlaku. Takovými potravinami jsou např. rukola, květák, zelí hlávkové, růžová kapusta, brokolice a ředkvička. U těchto potravin se doporučuje kontrolovat vakuum jednou denně a v případě potřeby znovu odsávat vzduch. Druhou příčinou může být mechanické poškození nádoby nebo víčka, případně poškozená těsnění a ventil. Praskliny mohou být pouhým okem neviditelné, ale způsobují únik vzduchu, takže vakuum se neudržuje. Snadno to zkontrolujte tzv. vodním testem. Do nádoby se nalije voda, přibližně do poloviny objemu nádoby, a nasává se vzduch. Pokud se objeví bubliny, znamená to, že z místa kde je unikající vzduch je box poškozen. Příčina problému je odhalena. Při této zkoušce rovněž otočte nádobu dnem vzhůru, aby se zjistilo, zda vzduch neuniká víčkem nebo zda je poškozené těsnění.

Problém 2: Nemůžete odsávat vzduch z nádoby

U velkých nádob (3 a 4,5 litru) je třeba na začátku lehce stlačit víčko, aby se nádoba utěsnila a vytvořilo se počáteční vakuum. Za normálních okolností postačuje tlak, který aplikujete při instalaci pumpy do drážky k čerpání vzduchu. Nevytvoření podtlaku navzdory správné instalaci víčka na nádobu může být způsobeno poškozeným nebo znečištěným těsněními. Zkontrolujte, zda jsou těsnění suchá, bez zbytků jídla, nepoškozená a správně nainstalovaná. Problém může být i ve špinavém ventilu. Odstraňte ventil a zkontrolujte, zda je vše v pořádku – suché, bez zbytků jídla. Nádobu také nepřeplňujte – horní část jídla by neměla přesahovat 3 cm od horního okraje nádoby. Tím se zabrání znečištění ventilu a vniknutí zrn potravy do ventilu. Důvod, proč nemůžete odsávat vzduch z boxu, může být i v poškození, které může být tak malé, že ho pouhým okem neuvidíte. Pokud chcete zkontrolovat, zda není nádoba poškozena, doporučuje se výše popsaný test s vodou.

Problém 3: Nevíte, kolikrát musíte stlačit ruční pumpu, než se vytvoří vakuum

Počet zdvihů ruční vakuovou pumpou závisí na objemu a naplnění nádoby. Doporučuje se, abyste vždy používali vákuovou nádobu, která je úměrná velikosti potraviny. Při běžném plnění nádoby někde do 3 cm od okraje (kromě nádob na dětskou výživu) stačí 5 – 10 zdvihů ruční vakuovou pumpou. Při táhnutí cítíte mírný odpor a mírné vydutí nádoby a víčka. Test správného odsávání vzduchu lze provést zatlačením prstu na silikonový ventil, který by měl proniknout dovnitř. Pokud se tak nestane, vakuum není vytvořeno a měli byste pokračovat v odsávání vzduchu. Pro usnadnění jsme také vyvinuli ukazatel vakua, který jsme nainstalovali do nových, plně tritanových vakuových nádob. Po dosažení optimálního podtlaku se zelený indikátor na krytu protlačí dovnitř.

Chcete-li mít 100% jistotu, že nádoby jsou naplněny do vhodného podtlaku, použijte buď elektrické vakuové čerpadlo BVP100, nebo nový model BVP300, který se po dosažení přednastaveného podtlaku automaticky zastaví.

Problém 4: Některé potraviny se navzdory vakuovému skladování v chladničce rychle kazí

Některé potraviny jsou citlivé na nadměrnou vlhkost a rychle se kazí. Černají a hnijí i přes odsávání vzduchu. Při skladování očištěného salátů a jiné listové zeleniny, nakrájených okurek, bobulovin, fazolí a ananasu se doporučuje použít v nádobách odkapávače. Ty zabraňují kontaktu potravin s přebytečnou tekutinou a zajišťují delší trvanlivost citlivých potravin. Odkapávače jsou skvělé i pro ukládání koláčů, protože zobecňují dno nádoby, takže je váš dort stabilní a box vhodný i pro přenášení a servírování hostům.

Problém 5: Držadla boxů vypadávají ven

Šedá držadla na krytech jsou navržena tak, aby je bylo možné snadno připevnit a odstranit během procesu montáže. Díky tomuto konstrukčnímu řešení se může stát, že někdy vypadnou i při skladování víček, když se nepoužívají. Doporučuje se, abyste ukládali víčka se zvednutými nebo odstraněnými ručkami (pro jednodušší představu viz obrázek níže). A na závěr vám řekneme, že nádoby můžete vakuovat, i když víčko nemá úchyty. Podtlakem se víčka přichytí na nádobu a bezpečně ji uzavřou.

Pošlete článek známému