Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Jak se starat o rychlovarnou konvici? 5 rad a tipů pro vás

Věděli jste, že první rychlovarná konvice pochází z daleké Mezopotámie a s tou dnešní byste si ji pravděpodobně vůbec nespojili? Byla z kameniny, kterou postupně nahradily konvice z odolnějších a méně křehkých materiálů. Vůbec první „moderní“ konvice se ale v našich kuchyních objevila až v roce 1893. Byla ale velmi nepraktická, protože topné tělísko nebylo možné ponořit do vody. Dnešní možnosti varných konvic jsou přece jen o něco zajímavější a komfortnější. Je ale potřeba vědět, jak o konvici správně pečovat, aby nám vydržela sloužit pokud možno co nejdéle.
Ako sa starať o rýchlovarnú kanvicu? 5 rád a tipov pre vás

Správná péče v pěti jednoduchých krocích
Mezi rychlovarné konvice prověřené léty i spokojenými zákazníky patří nepochybně značka Zelmer. Ta se může pochlubit designovými kousky, které budou slušet moderní i rustikálně zařízené kuchyni.

Mezi největší přednosti těchto konvic patří nepochybně jejich obrovský příkon (2 200 W), stejně jako filtr proti vodnímu kameni nebo ochrana proti provozu bez vody.

Aby vám ale konvice (nejen ty od značky Zelmer) sloužily několik dlouhých let, je potřeba vědět, jak o ně správně pečovat. Tady je pět tipů:
1. Vařte jenom tolik vody, kolik (s)potřebujete: Potřebujete si zalít kávu nebo čaj a vaříte kvůli tomu plnou konvici vody? Nedělejte to! Nejen, že je takové používání konvice krajně neekonomické, správným množstvím vody také ochráníte dno konvice před nečistotami a ulpívajícím vodním kamenem, který se bude tvořit ze stojaté vody.
2. Přebytečnou vodu vylévejte: Pokud vám v konvici přece jen nějaká voda zbyde, přelijte ji třeba do konve na zalévání květin. Zalít si totiž čaj nebo kávu vodou, ve které „plave“ vodní kámen nebo další nečistoty asi není úplně to pravé ořechové.
3. Používejte filtrovanou vodu: Pokud používáte konvici, která není vybavená speciálním filtrem proti tvorbě vodního kamene, nalívejte do ní přefiltrovanou vodu za pomocí některé z moderních filtračních konvic. Vodní kámen je totiž prevít, který prodlužuje dobu nutnou k ohřátí vody a také snižuje životnost varné konvice. V extrémním případě totiž hrozí riziko přehřátí a nevratné poškození spotřebiče.
4. Konvici nepřeplňujte: Pokud potřebujete větší množství horké vody, nikdy konvici nepřeplňujte. O tom, kolik vody se v ní aktuálně nachází, vás informuje praktický indikátor. Pokud byste do konvice nalili víc vody, než je nutné, může dojít k jejímu vystříknutí a následnému úrazu vroucí tekutinou.
5. Pravidelně údržba je nezbytná: Čas od času je potřeba konvici vyčistit. Vyvarujte se ale raději použití příliš agresivních prostředků (např. octa), které mohou poškodit topnou spirálu konvice a použijte spíše moderní odvápňovače, které seženete v obchodě nebo e-shopu za pár korun.

Ako sa starať o rýchlovarnú kanvicu? 5 rád a tipov pre vás

Pokud budete dodržovat následující rady a opatření, bude vám rychlovarná konvice sloužit mnoho dlouhých let bez toho, aby vás během přípravy ranní kávy nebo oblíbeného šálku čaje nechala – lidově řečeno „na holičkách“. Pokud vás zajímají další tipy, jak o konvici pečovat, koukněte na jeden z našich dřívějších článků.

Pošlete článek známému