Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Vytvářejte obložené mísy jako profesionál! Poradíme, jak na ně

Čeká vás narozeninová oslava nebo si jednoduše chcete připravit obloženou mísu na víkendové „pozobávání“? Ať už řešíte slavnostní občerstvení pro rodinu a přátele nebo chcete překvapit svou drahou polovičku chutnou maličkostí, máme pro vás tipy, jak na dokonalou obloženou mísu, za kterou by se nemusel stydět ani profík.
Obložené misy

Všechno si dobře naplánujte
Ještě před tím, než se vrhnete na nákup surovin nebo praktických pomocníků, kteří vám s výrobou obložené mísy pomůžou, důkladně naplánujte, kolik osob budete hostit a jak velkou hostinu chcete vlastně chystat. Není totiž nic horšího, než když během večera dojde připravené občerstvení. A kde budete uprostřed noci shánět nové?

Pokud máte například deset hostů, mísu sestavujte tak, aby každý z nich mohl ochutnat všechny pochutiny, které pro ně připravíte. Rozhodně tak nemůžeme dát na mísu třeba osm ruských vajíček a spoléhat na to, že: „Petra si vejce nedá a Martinovi je vlastně úplně jedno, co během večera ochutná“. Proto počítejte s tím, že právě dnes budou všichni chtít z naší lákavé mísy ochutnat každý jednotlivý výtvor. Tomu následně přizpůsobte nákup surovin.

Praktičtí pomocníci vám ušetří čas
Abyste nemuseli všechny suroviny krájet otrocky ručně, vyplatí se zvážit pořízení praktického pomocníka – v tomhle případě třeba kráječe Zelmer. Samotná značka letos oslavila už sedmdesáté narozeniny a představila světu celou řadu praktických pomocníků. Není se proto čemu divit, že ji prestižní časopis Financial Times zařadil mezi desítku nejlepších a nejdůvěryhodnějších firem střední a východní Evropy!

Ale zpátky k multifunkčnímu Zelmer kráječi, který najde uplatnění během rodinných oslav a dalších slavnostních příležitostí. S jeho pomocí snadno, rychle a bezpečně nakrájíte třeba pečivo, sýry, salámy, zeleninu a ovoce, ale třeba taky bramborové a houskové knedlíky a další suroviny. O přesný řez se stará zoubkovaný nůž z kvalitní nerezové ocele s průměrem 170 mm. Nastavit si samozřejmě můžete i tloušťku jednotlivých plátků a to od 0 do 15 milimetrů.

Obložené misy

Tipy na dokonalé obložené mísy
Při vytváření obložených míst popusťte uzdu fantazii a nechte ji pracovat na plné obrátky. Vytvářet můžete čistě sýrové, uzeninové, zeleninové nebo sýrové mísy. Vsadit samozřejmě můžete i na kombinaci sýrů a salámů nebo sýrů a ovoce, které doplníte oříšky a olivami. Taková mísa se skvěle hodí třeba k bílému vínu. Pokud se rozhodnete podávat červené víno, připravte mísu z plátků zvěřiny, vepřového, hovězího nebo jehněčího masa. Chybět by na téhle míse neměly ani plísňové sýry, parmazán a čedar.

Co se týče párování obložených mís s pivem, tady volte třeba vepřové koleno, bůček nebo plátky pečeného masa, s jejichž bezpečným nakrájením vám opět pomůže výše uvedený kráječ Zelmer. Vedle nešlápnete ani s masovou mísou, kterou doplníte o malé párečky, sušené klobásky s rajčata a samozřejmě slané pochutiny (oříšky, tyčinky, krekry).

Oblíbené jsou taky italské (mozzarella, cherry rajčata, bazalka) nebo třeba řecké kombinace (sýr feta, olivy, rajčata, olivový olej). Nezapomeňte ani na nejrůznějí dressingy, omáčky, dipy a samozřejmě pečivo (třeba to po domácku upečené). Pokud vám to časové možnosti umožňují, z tenkých plátků sýrů nebo uzenin můžete vytvářet růžičky nebo jiné tvary, které strávníci zaručené ocení.

Pošlete článek známému