Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Vakuování pro začátečníky: zaujměte způsoby, jak neplýtvat potravinami

Ročně se na světě vyhodí 1,3 miliardy tun potravin, které by někde jinde mohli zachránit životy. Kvůli tomuto číslu vyhazujeme von oknem nemalé sumy peněz, drancujeme přírodní zdroje potřebné k výrobě potravin, plýtváme vynaloženou energií a prací jiných lidí. Objemy vyhozených potravin však máme ve svých rukou a je v našich silách jej zredukovat. Stačí, když budeme lépe plánovat, skladovat, budeme se o problematiku zajímat a budeme ji chtít řešit. Každý z nás může podniknout kroky ke snížení množství vyhozených potravin. Dnes vám přinášíme pár tipů, jak na to ...
1. Plánujme své nákupy
Ještě předtím, než se vydáte do zmíněného obchodu s potravinami (nebo jiného), dopřejte si doma čas na přemyslení nákupního seznamu, případně na vytvoření týdenního jídelníčku. Sepište si suroviny, které budete potřebovat na uvaření naplánovaných obědů, zahrňte suroviny na snídaně, svačiny a večeře. Čím podrobnější seznam máte, tím více se zvyšuje vaše nákupní "slepota" a taky předpoklad, že si domů neodnesete nákup 2x dražší než jste původně plánovali. Nyní si jiste kladete otázku: "Ok, ale co když se ty potraviny za pár dní skazí?". Odpovědí by vám měla být vaše mraznička a novodobé metody skladování potravin (například vakuování).

Ako neplytvať potravinami

2. Zaměřme se na data spotřeby
Z našeho naplánovaného nákupního seznamu vyselektujme potraviny s krátkým datem spotřeby a snažme se zkonzumovat je co nejrychleji. Rozlišujme:
- Datum spotřeby / Spotřebujte do: potraviny po uplynutí tohoto data nejsou vhodné ke konzumaci.
- Datum minimální trvanlivosti: při správném skladování můžeme potravinu konzumovat i po tomto datu.

2. Využívejme správné teplotní zóny v chladničce
Podívejme se "na zoubek" naší chladničce. Ta by měla mít spolehlivé těsnění a optimální teplotu (1-5 ° C). Teplotní zóny lednice bychom měli využít ve svůj prospěch. Na vrchních poličkách bychom měli skladovat vajíčka, sýry, máslo, na středních další mléčné výrobky, polotovary a uzeniny a spodní poličky by měly patřit rychle-kazícím se potravinám např. vařenému jídlu, masu či rybám ... Zelenina a ovoce by měly zabírat spodní šuplíky, no banány, mango, nebo citrusy skladujte raději mimo chladničky. Dvířka patří přirozeně kečupu, hořčici a nápojům. Všechny z těchto potravin je možné skladovat ve vakuovacích boxech, fóliích nebo džbánech, které prodlouží životnost potravin až čtyřnásobně. Více tipů na skladování jsme pro vás sepsali v tomto článku.

3. Pokud to jde, kompostujme
I jídlo můžeme plnohodnotně "recyklovat". Slupky ze zeleniny a ovoce, zbytky vařených jídel, staré ovesné vločky nebo mouku můžeme použít jako kvalitní hnojivo- kompost.

4. Konzervujme, sušme, vákuujme ...
Pokud máme doma potraviny, o kterých víme, že je v nejbližší době nebudeme používat, můžeme je zakonzervovat zavařením, sušením, zmrazením, vakuováním nebo dokonce kombinací více metod. Ovoce, zelenina, houby či nať jsou ideálními adepty nejen k sušení, ale i vakuování. Pokud jste se rozhodli potraviny zamrazit, můžete je předtím zavákuovat a prodloužit tak jejich životnost ještě o něco více. Vakuovat můžete dokonce i zavařeniny za pomoci vakuovacích kolíků. Kreativitě se meze nekladou.

Ako neplytvať potravinami

Pokud se vám tento článek líbil a byl pro vás užitečný, doporučujeme sledovat i další články ze série "Vakuování pro začátečníky". Příště si řekneme něco o tom, jaký vliv má vakuum na potraviny a jak vlastně vakuování funguje.

Zdroj: https://www.minzp.sk/files/odbor-odpadoveho-hospodarstva/neplytvajte-potravinami.pdf

Pošlete článek známému