Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Vakuovačka STATUS PROVAC 360 – dělo do každé provozovny

21.06.2021

Představím Vám skutečné "dělo", profesionální vakuovačku PROVAC 360 od slovinské značky STATUS. Byla vyvinuta speciálně pro profesionální kuchyně, řeznictví, prodejny sýra a jiné výrobní zařízení, které každodenně skladují velké množství potravin. Zajímavá může být i pro ty, kteří chtějí jen to nejlepší a mají velké množství potravin, které chtějí uložit rychle a efektivně, tedy rybáři, myslivci či farmáři. Jinak vakuování není žádná novinka - vynalezl ho Edison koncem 19. Století. A co to tedy je? Nic složitého. Vakuum je prostě prostředí bez vzduchu, nic, vzduchoprázdno. Není tam tedy ani kyslík. Kde není kyslík, věci se nekazí, nemnoží se bakterie a potraviny vydrží dlouho čerstvé. Uvádí se, že mají až 4 krát delší životnost. To je průměr. Ale například takové vařené jídlo vám s pomocí chladničky vydrží běžně 2 dny, s pomocí vakuování až 10 dní. Čerstvé ovoce a zelenina vydrží namísto 5 až 20 dní, chléb a pečivo namísto 2 až 10 dní.
Status Provac 360
STATUS PROVAC 360 dokáže vysát až 6 balónků za minutu
Velkými přednostmi této profi vakuovačky je její výkon, rychlost vakuování, dvojité svary a variabilita nastavení. Pojďme si to více rozebrat. S touto vakuovačkou odsajete 30 litrů vzduchu za minutu, což je asi tolik, kolik se vejde do šesti obyčejných gumových balónků. Rychlost je tedy slušná. Budík navrchu je vlastně manometr, který zobrazuje aktuální úroveň vakua. Hodnota vakuovacího tlaku může být až do -900 mbar. Vakuuje mokré potraviny, stejně jako čerstvé maso a ryby ale i ty nejsušší a jemné potraviny jako například nadýchaný chléb či křehké sušenky. Dokáže také bleskově marinovat i připravit jídlo na sous - vide vaření.

Jaká je STATUS PROVAC 360 v automatickém režimu
Automatický režim je určen pro vakuové balení pevných a tvrdých potravin. Používá se na maso, tvrdé sýry, uzeniny atd. Automatický režim je skvělý v tom, že pracuje za vás. Vy jen vložíte fóliovou kapsa s potravinou na správné místo a zavřete poklop. Vše ostatní se děje samo. Vzduch se odsaje, fólie obepne potravinu pod tlakem -300 mbar, vákuovačka kapsa zataví dvojitým svarem, a poklop se sám otevře. To je signál pro Vás, že je hotovo.

Status Provac 360

Jaká je STATUS PROVAC 360 v manuálním režimu
Manuální režim volím, když jdu vakuovat jemné či vlhké potraviny jako jsou ryby, zelenina, ovoce, koláče, sušenky, chléb, houby atd. Jde v podstatě o to, abychom měli kontrolu nad tím, co se ve fóliovém sáčku děje. Mohlo by se totiž stát, že tyto citlivé potraviny by vyšší tlak mohl zdeformovat a rozmačkat. Dělali jsme test s čerstvým bochníkem chleba, který jsme vakuovali v manuálním režimu. Při tlaku - 250 mbar ho fólie jemně obepne, při hodnotě -400 mbar se začal deformovat jeho vzhled a při maximálním podtlaku téměř -900mbar byla z bochníku téměř placka s velkou proláklinou uprostřed. Manuální režim se ovládá jednoduše a intuitivně, pomocí tlačítka PulseVac. Když ho máte stlačené, vakuová pumpa odsává vzduch, jakmile ho uvolníte, pumpa se zastaví. Mám pro vás ještě jeden typ: Nejkřehčí a nejměkčí potraviny dejte před vakuováním na pár hodin do mrazáku. Dobrým názorným příkladem na to jsou jahody. Zmrazené si zachovají svůj tvar a nebude hrozit riziko vniknutí tekutiny do vakuového kanálu (ano i to se může stať).

S vakuovačkou STATUS PROVAC 360 bleskově marinujete i vaříte varíte „sous vide“
Maso i ryby jsou marinované ve vakuu rychleji, protože vakuum otevírá póry potravin a umožňuje marinádě rychle a důkladně proniknout hluboko do jídla. Vakuovačka v režimu marinování začne provádět cykly odsátí vzduchu a následného uvolnění několikrát za sebou. Za 18 minut dosáhnete takový efekt, na jaký byste jinak čekali hodiny. Marinování se většinou děje v nádobách, nikoliv v kapsách. Pro tento účel je k vakuovačce připojena hadička s násadkou, kterou můžete kompatibilně nasadit na jakoukoli vakuovací nádobu či dózu značky STATUS. Stisknete tlačítko Marinátor a spustíte marinovací cykly, které jsou plně automatické.

Stejně, jako umíte být připraveni na grilovačku s namarínovaným masíčkem, můžete být připraveni i na lahodné vaření metodou "sous vide", což v překladu znamená vaření ve vakuu. Zde si do kvalitních fóliových sáčků od STATUSU připravíte maso či rybu, přidáte koření podle chuti, zavakuujete a dáte vařit do vodní lázně. Není náhoda, že tato technika si získala uznání a oblibu i u nejlepších šéfkuchařů na celém světě, jako i u gurmánů a kritiků. Vakuum zachová živiny, čerstvost a plnost chutí, pomalé vaření při nízké teplotě to podpoří a výsledek je prostě lahodný. Nemluvě o praktické stránce věci, kdy si kuchaři můžou do sáčků předvakuovat porce v předstihu, zkrátit si dobu přípravy a prodloužit i čerstvost jídel, které připravují.

Status Provac 360

Vakuování v gastroprovozovnách šetří
Větší i menší gastroprovozy řeší to, jak co nejméně vyhazovat a tím pádem šetřit peníze i lidské zdroje. Řešení jsou různá. Někde najdeme velké chladicí boxy, mrazáky a někde vakuovačku. Čím dál tím více vystupuje do popředí vakuování potravin jako dobrý způsob k vyřešení tohoto problému, protože k němu dostáváme i přidanou hodnotu ve formě zachování čerstvosti potravin. A to není málo. S profesionální vakuovačkou nejvyšší řady od firmy staus, STATUS PROVAC 360, nešlápne vedle žádná menší ani velká gastroprovozovna. Příkladem může být košický hotel Slamený dom, ve kterém jsme nakoukli do hrnců šéfkuchaři Mariánovi, který na vakuování nedá dopustit. Více najdete na našem Youtube kanálu ve videu:

Pošlete článek známému