Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Skladování bramborového salátu a dalších vánočních dobrot má svoje pravidla

Do nejkrásnějších svátků v roce zbývá posledních pár dní. Pokud si nedokážete představit štědrovečerní večeři bez oblíbené polévky, bramborového salátu a ryby, asi budete řešit, jak případné zbytky uchovat tak, aby vám po následné konzumaci neproměnily žaludek a střeva ve válečné bojiště. Skladování bramborového salátu, ryb, obalovaného řízku nebo třeba cukroví má svoje pravidla. Znáte je všechny?
Status, vianočný šalát

Bramborový salát: Majonéza je zrádná, cibule zrádnější
Mnoho z nás se domnívá, že největším problémem je z hlediska trvanlivosti bramborového salátu majonéza. To ale není úplně tak pravda. Pokud použijete tu průmyslově vyrobenou, která musí ze zákona projít pasterizací, jenž zničí veškeré zárodky mikroorganismů, nemusíte se o trvanlivost salátu obávat. Většina majońez navíc obsahuje nejrůznější konzervanty, zabraňující rychlé zkáze.

Poněkud překvapivým problémem je paradoxně cibule, resp. šťáva, která z ní při krájení vytéká. Proto je dobré cibuli spařit horkou vodou a následně ji opláchnout ve studené. Pokud potřebujete, aby vám salát vydržel co nejdéle, cibuli úplně vynechejte. Salát vždy připravujte v čistém a hygienicky nezávadném prostředí a vyvarujte se rozšířeného nešvaru v podobě ochutnávání salátu lžící, kterou do něj následně znovu vrátíte.

Hotový salát je potřeba uchovávat uvnitř ledničky v čistých boxech nebo krabičkách, do kterých se v ideálním případě nedostane přebytečný vzduch.  K tomu vám skvěle poslouží praktické vakuovací dózy a boxy značky Status, díky kterým prodloužíte trvanlivost salátu o několik dlouhých dnů. Zatímco běžná lhůta pro skladování salátu činí 3 – 4 dny, díky vakuovacím dózám si můžete na salátu pochutnávat o poznání déle.

Status, vianočný šalát

Kapra a cukroví můžete klidně zamrazit
Pokud jste si letos přinesli z obchodu nebo výlovu rybníka pořádně macatého šupináče a už teď víte, že ho během Vánoc nezvládnete celého zpracovat, oddělte si jen několik porcí a zbývající zamrazte. Ideálně k mrazení opět použijte vakuovací boxy Status, díky kterým zůstane kapr i po rozmražení chutný a čerstvý. Jakmile z dózy nebo boxu odsajete přebytečný vzduch, kapr vám v mrazáku vydrží klidně i několik měsíců.

To samé platí taky pro některé druhy cukroví. Bez obav můžete zamrazit to bez náplně, které vložíte do vakuovacího boxu, kde v mrazáku vydrží klidně i půl roku. To vše samozřejmě bez toho, aby se k cukroví dostaly další pachy nebo vlhkost, která by křehkým kouskům rozhodně neprospěla.

Pamatujte ale na to, že existují ale i druhy a potraviny, kterým mrazení nesvědčí. Jde především o cukroví s vysokým podílem tuku nebo čokolády, které by mohlo během mrazení zežluknout. Do mrazničky nedávejte ani výše zmíněný bramborový salát nebo jiné pokrmy s majonézou.

Pošlete článek známému