Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Volte rychlé a zdravé vaření. Parní hrnce dokáží zázraky!

25.10.2014

Výhodou parních hrnců je, že příprava jídla nevyžaduje tuky, takže je vhodná i pro lidi s dietou. Brambory jsou připravené do několika minut, zeleninu připravíte i zmraženou a pára brání vysušení masa. Tento technický zázrak má navíc i nízkou spotřebu a hodina vaření vyjde na méně než pět korun.
Jak to funguje?
     Ve spodní části hrnce se nachází zásobník vody a ta se pod vlivem tepla mění na páru, která přes malé dírky proudí v jednotlivých nádobách umístěných nad sebou, případně vedle sebe. Různé druhy pokrmů se připravují samostatně a současně bez toho, aby se promíchaly jejich chutě a pachy. Kondenzovaná voda přitom odtéká do odpadové nádoby a při paření se použije vždy nová dávka páry. 

Tefal VC3008     Vařit tak můžete několik jídel současně, čímž ušetříte čas i peníze. U parního hrnce určitě uvítáte zásobník na bylinky a koření, čímž se do jídla po dobu vaření přimísí intenzivní vůně. Některé modely mají integrovaný podstavec na vajíčka. K dokonalému jídlu se hodí i miska na vaření omáček, polévek a rýže. Jednotlivé časy příprav se mohou přednastavit, dokonce i uložit do paměti na budoucí použití.

Nejen klasika
     Zpařovat můžete i ve speciálních titanových hrncích. Použitelné jsou pro všechny druhy sporáků včetně indukční desky. Jsou vhodné i do myčky na nádobí. Fascinující je kombinovaný model, který v sobě spojuje parní hrnec s mixérem. Chválit si ho budou hlavně maminky, protože je skvělým pomocníkem pří přípravě dětské stravy. Nejprve v páře uvaříte ovoce, zeleninu, rybu nebo masu, následně nádobu převrátíte a pokrm rozmixujete.

Rýžovar
     Ne každý umí vařit rýži, rýžovar ano! Tento kuchyňský spotřebič byl vyvinut speciálně na vaření rýže. Stačí ji dobře proplácnout, přidat sůl, koření a požadované množství vody přímo do nádoby, zapnout a přitom se věnovat přípravě dalších pokrmů nebo uklízení. Když je rýže hotová, zařízení se přepne do režimu udržování teploty. Umývání varné nádoby není žádná tragédie - teflonový povrch stačí opláchnout vodou.

Odborník radí
„Vaření na páře eliminuje zbytečné přidávání tuku do jídla. Kromě zdravotních a chuťových aspektů je velmi rychlé, jednoduché a praktické. Díky vícero nádobám si tak naráz můžete uvařit hlavní jídlo, přílohu i dezert." Dušan Holec, marketingový manažer, Tefal

Pošlete článek známému